Sbírka potravin pro lidi v nouzi

24.4. proběhla další Sbírka potravin. Tak jako už pravidelně se naše Farní charita zapojila do sbírky v Galerii Butovice. I tentokrát jsem se mohli spolehnout na velké zapojení farníků, zejména z řad mládeže, ale i dalších již stálých dobrovolníků, a dále také na pomoc studentů z Gymnázia Jaroslava Heyrovského. Krásně se tak propojily různé skupiny dobrovolníků, což je velmi cenné. Děkujeme dobrovolníkům za veškerou pomoc, které si velmi vážíme a bez níž by sbírka nemohla proběhnout.

Realizace sbírky přímo na místě byla ovlivněna epidemiologickými nařízeními, takže dobrovolníci směli být na místě pouze dva a nebylo možné rozdávat letáky. I přes to jsme se setkávali s milým přijetím a podporou z mnoha stran. Vždy nás velmi potěší a podpoří, když už zdáli registrujeme známé tváře z farnosti (byť v současné době částečně skryté), které si to k nám míří s nákupem (často obřím) pro potřebné. A evidentně jejich nákup v Albertu není náhodný :) Je prostě skvělé, že pomoc lidem v nouzi je naším společným dílem, a máme z toho velkou radost.

Toto kolo sbírky bylo ale také velmi specifické tím, jak vřele jsme byli přijati v rámci obchodního centra i prodejny Albert. Nejen, že byli všichni velmi nápomocní, ale sami zaměstnanci přicházeli a darovali nám potraviny. Několik z nich s námi také sdílelo své životní příběhy. Byly to někdy dost složité situace, ze kterých se ale dostali a odnesli si z toho důležité poznání: „Na dno se může dostat každý, vím, jaké to je a chci pomoc těm, kteří jsou na tom tak, jako jsem byl tehdy já." Často bylo znát, že dávali opravdu z nedostatku, ale s jasným přesvědčením, že je to to nejlepší, co můžou udělat.

Během sbírky jsme dostali 1 222 kg potravin a 94 kg drogerie. Zapojilo se 17 dobrovolníků. Veškeré vybrané potraviny a drogerie jsou distribuovány rodinám v krizi, lidem bez domova a potřebným seniorům z Prahy 13.

Poprosili jsme o krátký komentář ke sbírce dobrovolníka Lukáše:

"Jsem velmi rád, že jsem mohl využít volný čas v sobotu na pomoc s potravinovou sbírkou. Na mě jako dobrovolníka udělala sbírka velmi milý dojem. Nádherná atmosféra místa, kde každý pomáhá dobré věci a tým, který pomáhá lidem vybírat potraviny, kteří lidé, co budou potřebovat pomoc, nejvíce ocení."

Jménem všech, pro které jídlo není samozřejmostí vám děkujeme za podporu.